Ta strona używa ciasteczek (cookies). Są one niezbędne do jej prawidłowego działania. Dowiedz się więcej Rozumiem
Ankiety społecznie zaangażowane

Polityka prywatności

Poniższe ustalenia dotyczą osób odwiedzających stronę internetową www.ankietyprobono.pl oraz uczestników panelu internetowego Ankiety Pro Bono. Korzystający z naszych stron internetowych mogą się z nami skontaktować:

IMAS International Sp. z o.o.
Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej
al. Armii Krajowej 61
50-541 Wrocław
www.imas.pl

Informacje o IMAS International

IMAS International Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej Sp. z o.o. jest profesjonalną firmą badawczą, działającą w Polsce od 1994 roku. Badania rynku i opinii to działania polegające na zbieraniu i interpretowaniu danych dotyczących zachowań konsumenckich, świata biznesu i społeczeństwa. Dzięki nim możliwe jest podejmowanie lepszych i bardziej skutecznych decyzji marketingowych oraz społecznych.

IMAS International prowadzi badania w internecie. Nasz panel internetowy Ankiety Pro Bono umożliwia uczestnikom regularne wspieranie organizacji pozarządowych, a także wyrażanie opinii i postaw na wiele różnych tematów za pośrednictwem ankiet internetowych. Odpowiednio przetworzone wyniki badań (pozbawione informacji identyfikujących uczestników badania) dostarczamy naszym klientom. Wśród nich znajdują się firmy i instytucje, partie polityczne i media. Część wyników badań publikujemy na naszych stronach w postaci zbiorczych zestawień i wykresów.

IMAS International jest członkiem międzynarodowej organizacji zrzeszającej agencje badawcze ESOMAR oraz PTBRiO Polskiego Towarzystwa Badaczy Rynku i Opinii Społecznej (ptbrio.pl). Działamy zgodnie z zasadami Międzynarodowego Kodeksu Badań Rynku i Opinii Publicznej ICC/ESOMAR (esomar.org) oraz stosownymi przepisami – międzynarodowymi i krajowymi. Panel działa zgodnie z Programem Kontroli Jakości Pracy Ankieterów OFBOR – Organizacji Firm Badania Opinii i Rynku (www.ofbor.pl).

Informacje zbierane na stronach IMAS International

1) Podczas rejestracji do Ankiet Pro Bono

Każda osoba spełniająca warunki opisane w Regulaminie Ankiet Pro Bono może dołączyć do naszego stale powiększającego się panelu poprzez rejestrację na stronie www.ankietyprobono.pl, poprzez linki umieszczone na innych stronach internetowych lub wysyłane przez przedstawicieli organizacji pozarządowych. Na początku procesu rejestracyjnego prosimy o podanie nam informacji kontaktowych (imię, nazwisko, adres e-mail) oraz podstawowych danych demograficznych (płeć, data urodzenia, województwo i miejsce zamieszkania).

Wysłane zgłoszenie jest zapisywane w bazie danych, a na podany adres e-mail zostaje wysłana rozszerzona ankieta z uzupełniającymi pytaniami demograficznymi (np. o liczbę posiadanych dzieci, kod pocztowy, gminę, poziom wykształcenia, itp.) i innymi pytaniami dotyczącymi zainteresowań osobistych, wiedzy i doświadczeń w zakresie używania różnych urządzeń bądź technologii. Informacje te, tworzące tzw. profil uczestnika, są pomocne w zapraszaniu do badań uczestników, których zainteresowania najlepiej pokrywają się z określonym tematem. Ponadto, pomocne są przy grupowaniu wyników badań i podawaniu ich w formie uogólnionej (przykładowo: wyniki matek małych dzieci, mężczyzn lubiących majsterkować, itp.). Zbieramy te informacje także po to, aby dowiedzieć się, czy panel spełnia już warunki pełnej reprezentacji określonych grup społecznych Polski.

Po przesłaniu nam ww. informacji, osobie przyznana zostaje unikalna nazwa użytkownika i hasło. Od tej chwili staje się pełnoprawnym uczestnikiem panelu. W zamian za udział w badaniach, Ankiety Pro Bono oferują program zbierania punktów, które można wymienić na przelew bankowy i wpłatę na wybrany cel charytatywny. Udział w niektórych badaniach premiowany jest udziałem w losowaniu nagród, oprócz tego wszyscy uczestnicy panelu biorą udział w akcjach losowania

2) Informacje zbierane pasywnie

Tak jak większość serwisów internetowych, stosujemy różne metody, aby zapewnić odwiedzającym nasze strony komfortowe ich odbieranie. Używamy cookies – małych plików tekstowych przechowywanych na twardym dysku komputera, aby dowiedzieć się, jakie przeglądarki internetowe są używane, jaki jest system operacyjny, dostawca internetu, czas odwiedzin i inne tego typu informacje. Zaletą stosowania cookies jest możliwość dostosowania wyglądu naszych stron do potrzeb odwiedzających. Adresy IP odwiedzających wykorzystujemy w diagnozowaniu problemów związanych z pracą naszego serwera, analizą naruszeń bezpieczeństwa oraz w zarządzaniu naszą stroną WWW. Adres IP jest wykorzystywany do identyfikacji i gromadzenia danych statystycznych od osób odwiedzających witrynę (np. informacje o regionie, z którego nastąpiło połączenie). Informacje te w żaden sposób nie są łączone z danymi osobowymi.

Informujemy, że można tak skonfigurować przeglądarkę internetową, by informowała o każdym wysłaniu pliku cookie na komputer. Możliwe jest także kasowanie wszystkich cookies, wybierając odpowiednie ustawienia swojej przeglądarki. Aby brać udział w naszych badaniach, nie jest wymagane przyjmowanie cookies. Ponadto informujemy, że nie używamy żadnego oprogramowania służącego do śledzenia tego, jak poruszają się po internecie osoby odwiedzające nasze strony.

Jak wykorzystywane są informacje?

1) Uzyskane podczas rejestracji i w trakcie badań

Informacje przekazane nam podczas rejestracji do Ankiet Pro Bono, będą używane przede wszystkim w celach kontaktowych. Za pośrednictwem podanego adresu e-mail, będziemy zapraszać uczestników do badań i informować o możliwościach obejrzenia wyników. Możemy także informować o nowościach na naszych stronach, a także o produktach i usługach związanych z naszą działalnością, które mogą wydać się interesujące. Nie będziemy przesyłać niechcianej poczty e-mailowej, ani też nie będziemy przekazywać w tym celu żadnych adresów poczty e-mail osobom trzecim. Nasza firma nie będzie starała się sprzedać, ani zareklamować czegokolwiek. Przekazując naszym klientom wyniki badań, będziemy używali danych zbiorczych, połączonych w kategorie, np. różnice miedzy kobietami i mężczyznami, ludzie żyjący w miastach i na wsi, itp.

2) Pasywnie zbierane informacje

Zbieramy pasywnie informacje (poprzez wysyłanie cookies, analizę adresów IP) po to, aby dowiedzieć się, które obszary naszej strony cieszą się największym powodzeniem, które wymagają poprawy i jakie technologie są używane przez odwiedzających nasze strony. Dodatkowo informacje te pomagają nam dostrzec luki w systemie i zwiększyć bezpieczeństwo odwiedzających nasze strony.

3) Dzielenie się informacjami

Informacje dotyczące uczestników Ankiet Pro Bono są przetwarzane zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (ujednolicony tekst: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926). Celem przetwarzania danych osobowych jest zapraszanie uczestników do badań, tworzenie statystyk przekroju demograficznego panelu i realizowanie wypłat zgromadzonych w trakcie badań punktów zgodnie z zasadami opisanymi w Regulaminie. Uczestnikowi przysługuje w każdym czasie prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich poprawiania.

IMAS International nie zajmuje się profesjonalnym zbieraniem i sprzedażą danych osobowych. Używamy zebranych informacji do celów określonych w działalności Ankiet Pro Bono. Odpowiedzi na pytania zawarte w kwestionariuszu badania będą traktowane poufnie, chyba że wyrażona zostanie zgoda na dołączenie danych do odpowiedzi. W takich przypadkach, będziemy prosić każdorazowo o zgodę na przekazanie wraz z odpowiedziami danych osobowych umożliwiających identyfikację. IMAS International dopuszcza możliwość ujawnienia danych osobowych uczestnika panelu bez wiedzy i jego zgody, na zasadach określonych w ww. Ustawie.

Aktualizacja informacji osobistych

Niezwykle istotne dla nas jest posiadanie aktualnych informacji o uczestnikach badań Ankiet Pro Bono. Zachęcamy do aktualizowania informacji osobistych. Każdy uczestnik ma dostęp do własnego konta i może zmieniać odpowiednio swoje dane (np. miejsce zamieszkania, województwo). Może też wysłać e-mail z informacją o zmianach.

Twoje możliwości w Ankietach Pro Bono

Zapewniamy, że wysyłając zaproszenia do badań, nie będziemy ukrywać prawdziwych celów badania, czy też sposobów wykorzystania uzyskanych w badaniu informacji. Uczestnictwo w Ankietach Pro Bono jest dobrowolne. W każdym zaproszeniu do badania będziemy informowali o temacie badania, przewidywanym czasie wypełnienia, liczbie punktów, które można zdobyć, a także dacie zakończenia badania. Decyzję o przystąpieniu do badania pozostawiamy uczestnikom. Będzie nam ogromnie miło, jeśli większość osób będzie korzystała z zaproszeń. Jeśli tak nie będzie, to również nie będzie problemu.

Uczestnicy panelu w każdej chwili mogą zgłaszać swoje uwagi i sugestie odnośnie panelu oraz badań do osób administrujących. Na każdym etapie badania, lub później, mają prawo żądać usunięcia części lub całości wypełnionego kwestionariusza badania. Gdy tylko będzie to możliwe (np. przed wysłaniem wyników do klienta), będziemy realizować prośby w tej kwestii. Prośby te należy kierować drogą mailową.

Informujemy także, że jeśli w jakimkolwiek momencie podjęta zostanie decyzja o rezygnacji z uczestnictwa w Ankietach Pro Bono, można po prostu zalogować się na swoje konto i korzystając z przygotowanej tam opcji, wysłać nam informację o rezygnacji. Po rozliczeniu uzyskanych punktów zakończymy współpracę.

Bezpieczeństwo i ochrona

Dane umieszczone na koncie każdego uczestnika w Ankietach Pro Bono są zabezpieczone hasłem. Można je uaktualniać jedynie przy użyciu swojego loginu i hasła. Ważne jest, aby nie udostępniać swojego loginu i hasła innym osobom. Ankiety Pro Bono nie mają wglądu w hasła i nie będą żądać od żadnego z uczestników ich podania. W przypadku otrzymania takiej prośby, należy niezwłocznie powiadomić o tym administratora.

Nasza strona internetowa posiada zabezpieczenia chroniące przed utratą, niewłaściwym wykorzystaniem lub ingerencją w informacje osobiste uczestników badania. Dostęp do danych osobowo-adresowych ma tylko ograniczona liczba uprawnionych pracowników IMAS International Sp. z o.o. na zasadach zgodnych z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz. U. nr 100, poz. nr 1024). Ich dostęp jest ograniczony jedynie do celów analizy danych oraz celów kontrolnych.

Zawiadomienie o zmianach

Jeśli postanowimy zmienić zapisy naszej Polityki Prywatności, informacje o zmianach będą znajdowały się w tym miejscu, tak aby były łatwo dostępne dla wszystkich uczestników.

Jak się z nami skontaktować?

W przypadku jakichkolwiek pytań związanych z badaniami, uczestnictwem w panelu Ankiety Pro Bono, uwag dotyczących funkcjonowania naszych stron lub poprawy naszych stron pod kątem lepszej przejrzystości i dostępności informacji, prosimy o kontakt. Więcej informacji o naszej firmie znajdą Państwo na stronie internetowej www.imas.pl.